Du besöker just nu Zenithsalen i
Datasalen
Ett museum över gamla datorer


Datasalen
Historik
Utställning
Zenith
Bokstavsordning
Tidigare ägare
Önskelista
Länkar
Gästbok
Hjälp
e-post
English

Zenith ZF-171-42

Bilden är klickbar

1985.

Det finns en typ av datorer som kallas för lunchbox computers. Som namnet antyder ser dom ut ungefär som en matlåda som arbetare hade med sig till jobbet. Detta är en mycket tidig version av dessa lunchbox computers. Men Zenith var inte först. Den utvecklades av företaget Vadem Inc. och erbjöds företaget Osborne som tillverkade den, och kallades då för Osborne Encore. Sedan tillverkade Morrow en OEM-version som kallades Morrow Pivot. Först därefter tillverkade Zenith sin OEM-version som dom kallade Zenith ZF-171-42.

För att vara en så tidig bärbar dator är den väldigt liten, trots att den hade batteridrift. Batteridriften var bland de första på en IBM-kompatibel. Däremot hade den inte någon inbyggd elenhet. Laddning av batteriet eller nätdrift skedde med en AC-adapter.

Olikt de flesta andra bärbara från denna tid, hade den 5,25" diskettstationer, inte 3½". Ville man, kunde man byta ut den ena diskettstationen mot en hårddisk på 10 MB. Detta exemplar har en hårddisk på den ena diskettstationsplatsen.

ZF-171-42 var också bland de första bärbara datorerna med LCD-display som var bakgrundsbelyst. Eftersom Zeniths version kom något senare än de andra, hade den utökat radantalet från först 12 rader på tidiga Morrow-datorer, sedan 16 rader till Zeniths 25 rader.

Under raden med funktionstangenter kan man se fyra speciella tangenter med olika symboler. När man tryckte på någon av dem anropade man ett litet program i ROM. Telefonluren startade ett kommunikationsprogram, klockan startade en kalender, disketten bootade systemet och kalkylatorn startade naturligtvis ett litet kalkylprogram.

Har du hittat några fel? e-posta en rad och rätta mig!

 

 

Tidigare ägare: Magnus Wassborg, Spånga

Teknisk data

 
År 1985
Land USA
Fabrikat Zenith
Namn ZF-171-42
CPU Intel 80C88
Hastighet 4,77 Mhz
OS MS-DOS 3,1
ROM 16 KB
RAM 512 KB upp till 640 KB
I/O portar Modem, parallell (RS232), seriell, expansion bus
Text mod 80 x 25
Grafik Max 640 x 200
Färg Monokrom
Ljud Beep
Inbyggt 2 x 360 KB floppy, eller floppy och hårddisk 10 MB, modem
Kraftförsörjning Batteri eller extern AC-adapter