Du besöker just nu Sharpsalen i
Datasalen
Ett museum över gamla datorer


Datasalen
Historik
Utställning
Sharp
Bokstavsordning
Tidigare ägare
Önskelista
Länkar
Gästbok
Hjälp
e-post
English

Sharp PC-5000

Bilden är klickbar

1983.

PC-5000 var Sharps första bärbara dator och det blev en märklig skapelse. Den var Intelbaserad och man körde en MS-DOS-variant på den, men hårdvaran var inte riktigt kompatibel med IBM:s maskiner. Därför var också operativsystemet av en specialversion. Skärmen, som var av LCD-typ, var inte fullstor. Det fick plats med 8 rader och 80 tecken/rad eller 640 x 80 punkter i den grafiska upplösningen. På ovansidan av den stängda skärmen fanns en lucka för tillbehör. Baktill fanns plats för en inbyggd skrivare. Jag skriver "fanns plats" för det var faktiskt tillval.

Undertill fanns två cartridge slots där man enkelt kunde expandera RAM, utöka BASIC ROM eller Easy Pac - en mjukvara innehållande ordbehandlingsprogrammet Easy-Writer II, kalkylprogrammet Easy-Planner och kommunikationsprogrammet Easy-Comm. På ovansidan fanns en speciell cartridge slot för bubbelminne med en minneskapacitet på 128 KB. Bubbelminnen är snabba så det var ju bra, men dom var också väldigt dyra.

Sharp PC-5000 innehöll ingen inbyggd diskettstation, vilket höll nere storleken och därmed även vikten. Man kunde köpa till en dubbel diskettstation för 5,25" disketter med en kapacitet på 360 KB. Hade man stort behov av ett numerisk tangentbord fanns även det som tillbehör.

Har du hittat några fel? e-posta en rad och rätta mig!

 

 

Tidigare ägare: Lars Wiersma, TABO incinerator, Sollentuna

Teknisk data

 
År 1983
Land Japan
Fabrikat Sharp
Namn PC-5000
CPU Intel 8088
Hastighet 4,77 Mhz
OS  
ROM 192 KB
RAM 128 KB upp till 256 KB
I/O portar Seriell, RS232, ext. buss, hörlur/högtalare, mikrofon, rem, 2 x RAM cartridge, bubbelminne cartridge
Text mod 80 x 8
Grafik 640 x 80
Färg Monokrom
Ljud Beep
Inbyggt Skrivarterminal (som tillval), tillbehörsbox i locket
Kraftförsörjning Via AC adapter eller batteri