Du besöker just nu MOS Technologysalen i
Datasalen
Ett museum över gamla datorer


Datasalen
Historik
Utställning
MOS Technology
Bokstavsordning
Tidigare ägare
Önskelista
Länkar
Gästbok
Hjälp
e-post
English

KIM-1

Bilden är klickbar

1976.

MOS Technology var från början ett privatägt företag som tillverkade processorer till miniräknare. -74 kom bl.a. Chuck Peddle (sedemera skaparen av PET 2001) till företaget och var med och utvecklade MOS 6502. Denna processor kom att nästan dominera marknaden under ett antal år och man återfann den så småningom i t.ex. Apple, Atari, Commodore och NES olika mikrodatorer (som termen löd i dessa dagar) och spelkonsoller.

Chuck Peddle tyckte att det fanns ett tomrum som behövde fyllas upp, så MOS Technology gjorde en egen mikrodator, nämligen KIM-1. Den var egentligen tänkt för industrin och laboratorer där den kunde kontrollera och styra experiment eller processer. Men den blev snabbt väldigt populär även blande hobbyister. Varför var den då så populär.

På tidigare mikrodatorer, som t.ex Altair från MITS, var man tvungen att först ladda in - "boota" - ett program för att sedan kunna köra andra program som gjorde något vettigt. Det kunde ta flera minuter och råkade man göra ett enda fel i någon programrad så "dog" maskinen och det var bara att börja om. KIM, som står för Keyboard Input Monitor, hade sitt "program", eller operativsystem, i en särskild processor kallad ROM och den lästes automatiskt in när mikrodatorn startade. KIM-1 var redo att användas i stort sett genast man startat den. Däremot "pratade" KIM-1 endast maskinkod.

Det förstår man när man tittar på KIM-1. Vad man ser är ett litet tangentbord nere till höger med ett fåtal tangenter och strax ovanför dessa en liten digital display som visar 6 stycken 7-segments tecken. Utöver inmatning via tangentbordet kunde man även programmera genom att koppla eller "brygga" (se vänster sida på detta exemplar) för ytterligare funktioner.

Ville man gick det även att via en seriell port koppla upp sig mot en extern terminal och att ansluta ett bandminne.

Många av de KIM-1 mikrodatorer som finns kvar idag ser ganska olika ut. Detta beror på att den inte levererades med något ytterskal. Faktum är att många faktiskt byggde ihop datorn själv, och inbyggnaden i ett yttre skal löstes ofta på olika sätt. Just detta exemplar är byggt i en trälåda med ett genomskinligt lock. Elenheten brukar vara ganska stor till vissa exemplar medan detta exemplar har en förhållandevis liten elenhet.

Kort efter introduktionen köpte Commodore upp MOS Technology, mest för att försäkra sig om en stadig leverans av processorer. KIM-1 blev CBM:s första dator och den följdes ju upp av många välkända modeller som PET, VIC-20, C64 och Amigan. Äger du en KIM-1 kan det stå MOS på den, eller kanske Commodore. Eller som på denna svensksålda modell - Digitus.

Har du hittat några fel? e-posta en rad och rätta mig!

 

 

Tidigare ägare: Emaus, Malmö

Teknisk data

 
År 1976
Land USA
Fabrikat MOS Technology
Namn KIM-1
CPU 6502
Hastighet 1 Mhz
OS  
ROM 2 KB
RAM 1 152 byte
I/O portar Bandspelare, expansionsbus, seriell port
Text mod LED skärm med 6 tecken
Grafik  
Färg  
Ljud  
Inbyggt  
Kraftförsörjning Inbyggd i detta exemplar