Du besöker just nu Luxorsalen i
Datasalen
Ett museum över gamla datorer


Datasalen
Historik
Utställning
Luxor
Bokstavsordning
Tidigare ägare
Önskelista
Länkar
Gästbok
Hjälp
e-post
English

Luxor ABC 800

Bilden är klickbar

1982.

Efter succédatorn ABC 80 kom efterföljaren ABC 800 våren 1982. Också denna med datorn inbyggd i tangentbordet som var mycket ergonomiskt och användarvänligt. Den kom i två varianter, en med monokrom bildskärm och 80 teckens bredd/rad. Den andra hade en färgskärm, som egentligen var en något modifierad TV. Den hade en upplösning på endast 40 teckens bredd/rad. Detta för att man inte hade någon färgskärm som klarade 80 tecken med bibehållen skärpa.

Alla som var med på denna tid minns att man när man anslöt en TV till sin dator så hade man en omkopplare för att kunna växla mellan dator och TV. Eftersom många företag använde sig av ABC-maskiner med färg så fanns också denna "Stenmarks-knapp" som flitigt användes när chefen gick ut och man ville se hur det gick för vår svenska alpina hjälte.

För övrigt kan man konstatera att ABC 800 levererades med bättre RAM och kraftfullare BASIC, två seriella portar och inbyggda drivrutiner för seriella och yttre lagringsenheter. Dessutom var tangentbordet utökat med funktionstangenter och en numerisk del.

Vid tidpunkten för introduktionen av ABC 800 fanns faktiskt ingen programvara över huvud taget att tillgå. Detta åtgärdades dock raskt och man kunde så småningom införskaffa allt till kontoret. Lön, bokföring lager, order, faktura, leverantör, kund, register, ordbehandling, kalkyl och grafik är exempel på detta. Naturligtvis utvecklades det även massor av spel till denna maskin (liksom till alla andra datorer i alla tider).

ABC 800 kom raskt att följas upp av ABC 802 (lilla ABC 800) och av ABC 806 (stora ABC 800).

Har du hittat några fel? e-posta en rad och rätta mig!

 

 

Tidigare ägare:

Teknisk data

 
År 1982
Land Sverige
Fabrikat Luxor
Namn ABC 800
CPU Zilog 80
Hastighet 3 Mhz
OS Luxor BASIC-tolk
ROM 32 KB
RAM 32 KB
I/O portar Display power, chanel A + B, tape, ABC-bus
Text mod 40 x 24 eller 80 x 24
Grafik 240 x 240
Färg 4 eller monokrom
Ljud 1 kanal
Inbyggt  
Kraftförsörjning Via skärmen