Du besöker just nu Kayprosalen i
Datasalen
Ett museum över gamla datorer


Datasalen
Historik
Utställning
Kaypro
Bokstavsordning
Tidigare ägare
Önskelista
Länkar
Gästbok
Hjälp
e-post
English

Kaypro 10

Bilden är klickbar

1983.

Företaget Non-Liner Systems bildades 1952 och tillverkade företrädesvis olika mätinstrument. 1982 gjorde dom som så många andra denna tid. Man hoppade på "datatåget" och tillverkade sin första dator som fick heta Kaypro II. Varför den hette just II vet jag inte, men en senare uppföljar var denna dator, Kaypro 10. Så heter den därför att den har en inbyggd hårddisk på 10 MB. I samband med intruduktionen av Kaypro 10, passade man på att ändra namn på företaget också och kalla det för Kaypro Corporation. Mätinstrumentdivisionen kallades dock fortfarande för Non-Liner Systems.

Kaypro 10 hade en inbyggd 9" skärm med grön lyster, större än flera andra samtida bärbara datorer. Innanför det löstagbara locket som samtidigt hyste tangentbordet fanns även en 5,25" diskettenhet. Allting var inneslutet i solid metall och bärhandaget fanns på baksidan som alltså hamnade uppåt när den bars. Undertill fanns en utvikbar fot för att kunna vinkla upp skärmen.

CP/M var ett vanligt operativsysytem på den här tiden och det fanns även i Kaypro 10. Dessutom var den utrustad med många fina program, eller vad sägs om följande; ordbehandlingsprogrammet WordStar samt Perfect Writer, kalkylprogrammet Perfect Calc, databasprogrammet dBase II och två olika versioner av BASIC - dels sin egen och dels Microsofts version.

Har du hittat några fel? e-posta en rad och rätta mig!

 

 

Tidigare ägare: Berndt Karlsson, Göteborg

Teknisk data

 
År 1983
Land USA
Fabrikat Kaypro
Namn Kaypro 10
CPU Zilog Z80A
Hastighet 4 Mhz
OS CP/M
ROM KB
RAM 64 KB
I/O portar Parallell och seriell skrivarportar, modem, tangentbord via teleplugg
Text mod 80 x 24
Grafik 160 x 100
Färg monokrom
Ljud  
Inbyggt Hårddisk 10 MB, diskettstation 5,25" 390 KB, 9" grön skärm, elenhet
Kraftförsörjning Inbyggd