Du besöker just nu Jet Computersalen i
Datasalen
Ett museum över gamla datorer


Datasalen
Historik
Utställning
Jet Computer
Bokstavsordning
Tidigare ägare
Önskelista
Länkar
Gästbok
Hjälp
e-post
English

Jet 80

 

Kent Olsson, som var med och utvecklade operativsystemet till Jet80 lägger till följande;

Operativsystemet till Jet

Företaget Vendel Data i Östersund startades av mig Kent Olsson, samt Mats Svensson och Mats "Matte" Eriksson. Båda dessa herrar kom från MIWA Electroncs i Nynäshamn.

Mats S. var inriktad på försäljning, Mats E. var hårdvaruingenjör, medan jag var helt inriktad på programvara.

MIWA var en av importörerna av för tiden dyra Onyx "minidatorer" och vår ambition var att på någotvis få till ett koncept där vi kunde få ner priset på maskinerna så att "var man" kunde köpa datorn.

Onyx hade ett operativsystem baserat på Data Generals Basic Four eller Business Basic. Det fanns en hel uppsjö av s.k. smör-
och brödrutiner skrivna i Business Basic för bl.a. minidatorer som DG- OVA, TDS, Onyx m.fl.

Det var när vi skannade av den Svenska marknaden som vi kom i kontakt med en av de tidiga prototyperna av Jet80.

Kontakten kom från en vän från Scandia Metrics tiden, Göran Waernér. På den tiden var Jet80 utrustad med operativsystemet CP/M såsom alla andra mikrodatorer värt namnet. CP/M var min "mammas bakgata" eftersom jag vid tillfälle jobbat en del tillsammans med G. Kindall på DR.

Vi såg direkt potentialen med Jet80. Den hade en kraftig Z-80, Zilogs SIO, PIO samt DMA och rejält med minne. Bekymret var att det inte fanns applikationer för att den skulle kunna bli något annat än - ytterligare en dator med CP/M för EN användare.

Jag skrev då en Business Basic tolk/operativ till maskinen. Jag gjorde det så att man kunde starta upp datorn direkt i Business Basic utan att gå över CP/M. SIOn hade två kanaler vilket gjorde det möjligt att köra två terminaler samtidigt mot en och samma Jet-dator.

På det viset fick mikrodatorn Jet80 tillgång till alla applikationer skrivna för minidatorerna TDS, DG, Onyx m.fl. Det var allt från klientredovisning till resebyråprogram. Busines Basic tolken var helt kompatibel med MAI:s Basic Four.

Vi tog så prototypen till Karl-Johan B. och visade fleranvändar-systemet för honom och han fullkomligt exploderade av glädje. Helt plötsligt kunde Jet80 bli användbar för andra än datorfreaks. Och VI fick tillgång till en billig mikrodator för att ersätta mini-datorn Onyx. Att den dessutom var svensk gav krydda åt tillvaron.

Jet80 kunde då köras av två samtidiga användare men det var inte nog. Peter Löthman konstruerade då ett "piggyback" till Jet80 som gjorde det möjligt att köra två terminaler till. Nu hade vi så ett fullfjädrat fleranvändarsystem för administrativa rutiner. Problemet var ordbehandling, kalkyl mm. Man var då tvungen att boota om maskinen i CP/M och då försvann fleranvändarsystemet.

Karl-Johan B. hade samtidigt sneglat mot skolan och ville "få till" ett nätverksbaserat operativ för att kunna få in Jet-datorn i skolorna. Bekymret var CP/M som konstruerats för EN användare.

Business Basic operativet gjorde att vi kunde köra fyra användare men inte fler. Dessutom fanns det inte mycket till chans att få skolan att köra Business Basic som var gjort för "business applications". Det fanns alltså inte några alternativ på fleranvändar-system till Jet-80 och Karl-Johan B. ville att allt skulle vara "helsvenskt".

Jet-80 skulle vara "Den Svenska Skoldatorn" minsann. Lotten föll då på mig att skapa Jet-80s nya operativ. Målet var att få till ett CP/M kompatibelt FLERANVÄNDARSYSTEM så att vi kunde köra "standardapplikationer" men också att ha en BB tolk så att vi kunde använda oss av de fullskaliga och kraftfulla affärsapplika-tionerna.

Det interna arbetsnamnet var V/NET eller Vendel Net. Officiellt blev det sedan JetNet. John Rehn, konstruerade kommunikations-gränssnittet på ett lysande sätt. Jag gjorde operativsystemet och Staffan Wictorin, som var Karl-Johan B:s kompanjon, skrev stora delar av BIOS. Han gjorde förresten stora delar av BIOS också för stardardporteringen av CP/M från början.

Vendel Data fanns i Östersund och leveranser skedde med modem dagligdags. Jag skickade de "ohyggligt stora filerna" på ibland ända upp till 600 kilobyte till Peter Löthmans DEC-10, "Kicki" där jag hade konto och lina till. Jet i Danderyd hämtade då sedan ner dessa till Danderyd för test.

V/NET eller JetNet blev så det första Svenska fleranvändar-systemet för mikrodatorer. Det var rena rama vilda-western på den tiden. Karl-Johan B. var ohyggligt entusiastisk och hoppade omkring och peppade alla.

Hursomhelst så var vi väldigt euforiska över Jet-80 och vi var säkra på att den skulle slå ut IBMs "leksaksdatorer". Vendel Data hade då blivit synonymt med Jet Computer och vi hade inga andra uppdrag än att serva Jet med operativsystem.

Vendel Data gick i konkurs i samband med att Jet klev in i garderoben i skuggan av Compis och IBMs storsatsning. Jag hade efter denna buklandning stora skulder. V/Net och all källkod hamnade då genom några luddiga turer hos Prosoft som skapade BRIDOS av koden. Vendel Data startade om i annans regi i Farsta Strand och mig veterligen finns de fortfarande kvar.

Helt galet var det och det krävs en del tro på sig själv om man går in för att tillverka fleranvändarsystem som skulle "slå ut IBM". Karl-Johan B. var den som peppade.

Jet datorn bestyckades senare med 128K ram i två banker och då blev det minsann väldigt roligt att göra operativ till den. Dessutom kom den senare med en Z-800 som var supersnabb. Jag minns att jag skrattade så att jag låg och grät på golvet när jag hade fått hem den första IBM datorn och jag jämförde hastigheten mellan den och Jet-80.

"IBM ska hålla sig till skrivmaskiner, den där datorn blir det inget av".

Den lärdomen har sedan följt mig genom livet.

John Rehn, som var med och utvecklade Jet80 lägger till följande;

Tillbaka till Jet80