Du besöker just nu Jet Computersalen i
Datasalen
Ett museum över gamla datorer


Datasalen
Historik
Utställning
Jet Computer
Bokstavsordning
Tidigare ägare
Önskelista
Länkar
Gästbok
Hjälp
e-post
English

Jet 80

 

John Rehn, som var med och utvecklade Jet80 lägger till följande;

Det jag arbetade mest med på jet80 var systemet (bios) och nätverket. Nätverket förekom i 2 versioner. JetNet som var ett nätverk som byggdes kring ett tämligen avancerat filhanterings-system (namn?). På detta hade man lagt en CPM 2.2 emulator. Detta var i och för sig en nedgradering eftersom Jet annars körde med CPM 3.0. För övrigt funkade detta mycket bra och vi sålde ett antal system till ett land i södra Afrika (namn?) via SIDA. Senare fixades ett CPM 3.0 kompatibelt nätverk, JetNet2. Det mesta av detta gjordes av ett företag i Östersund (för utlokalise-ringspengar).

Det jag gjorde var transportlagrena för dessa nätverk. SIO:n som var en mycket kapabel kommunikationskrets från Zilog var bra att jobba med. Vi använde 2 st tvinnade par, klocka och data. HDLC protokoll. RS485 standard. Vi körde i 800 Kb/s och trots detta funkade våra system nästan lika snabbt som PC:n 10 Mb/s nätverk. Till detta kunde vi koppla 32 system, då med en 10 MB (i första versionen) hårddisk som fileserver.

Vi kunde blanda floppyförsedda "slavar" med terminaler utan massminne. I dessa lade vi in jet-80 kortet i foten på en Ampex bildskärm (80x24 tkn). Systemen kostade en spottstyver jämförd med IBM:s nätverk. Och allt var inbyggt i datorn från början, inget extakort behövde köpas. Nackdelen med dessa nätverk var bristen på kommunikation mellan terminalerna. All trafik gick till / från servern, som oftast var försed med en skrivare. Suveränt för klassrumsutsättningar. Det som "dödade" detta var snacket om Compisdatorn som skulle bli standard i alla skolor, så då slutade man att köpa Jet. Men av Compis blev det ju ingenting.

Man kunde även köpa till en grafisk terminal och ett grafikkort som var konstruerat av Peter Löthberg (Internetgurun).

Kent Olsson, som var med och utvecklade operativsystemet till Jet80 lägger till följande;

Tillbaka till Jet80