Du besöker just nu Jet Computersalen i
Datasalen
Ett museum över gamla datorer


Datasalen
Historik
Utställning
Jet Computer
Bokstavsordning
Tidigare ägare
Önskelista
Länkar
Gästbok
Hjälp
e-post
English

Jet 80

Bilden är klickbar

1983.

Alla känner vi till ABC 80 (Luxor). Den var Karl Johan Börjesson med och tog initiativ till. Jet 80 är den andra datorn som han har på sitt samvete. Det fanns lite motstånd till att skapa ytterligare en ny svensk dator efter de underliga turerna kring "skoldatorn" Compis. Så småningom blev det dock produktion och det med hjälp av monteringsrobotar i sverige. Inte som man tänkte från början via billig arbetskraft i ex.v. Taiwan, vilket faktiskt var dyrare än robottillverkningen.

Man skröt gärna över att denna Jet 80 var tre gånger så snabb som konkurrerande Intel CPU-baserade microdatorer med MS-DOS (läs IBM-datorer eller kompatibler) och trodde att man kunde tävla med dem, ja rent av slå dem. Detta berodde dels på hur datorn var uppbyggd kring endast ett kort, det betydligt vassare operativsystemet och hur det är anpassat till datorn och hur adresseringen går till. Dessutom kan man koppla ihop upp till 32 maskiner utan att komplettera med ny hårdvara.

Denna nätverksförmåga, den effektiva avskärmingen och alla funktionstangenterna gjorde den potentiellt attraktiv för industrin. Tack vare många tillbehörsprogram som ex.v. Wordstar, Super Calc, registerprogrammet DMS med flera kontorsprogram ville man även nå kontor och företag.

Normalt levererades Jet 80 med två inbyggda flexskiveminnen på 5,25". Det gick även att koppla upp 8" flexskiveminnen. Ville man ha en värsting kunde man köpa en som var utrustad med ett Winchester-minne (vi kallar det för hårddisk idag).

Efter ett år hade man sålt cirka 2 000 exemplar. Hur många det blev totalt är okänt.

Detta exemplar är långt från komplett. Den levererades ursprungligen med en 14" skärm och ett tangentbord med noterbara 20 funktionstangenter, samt en terminal att koppla upp den mot.

John Rehn, som var med och utvecklade Jet80 lägger till följande;

Kent Olsson, som var med och utvecklade operativsystemet till Jet80 lägger till följande;

Har du hittat några fel? e-posta en rad och rätta mig!

 

 

Tidigare ägare: , Johan Hallström, Uppsala

Teknisk data

 
År 1983
Land Sverige
Fabrikat Jet Computer
Namn Jet 80
CPU Zilog Z80
Hastighet 4 Mhz
OS CP/M 3.0
ROM KB
RAM 64 KB
I/O portar 5,25" diskettstation, nätverk, modem/skrivare, terminal, centronic x 2 st
Text mod 80 x 24
Grafik Ej som standard
Färg Monokrom
Ljud Nej
Inbyggt Hårddisk 10 MB, elenhet
Kraftförsörjning Inbyggd