Du besöker just nu IMSAIsalen i
Datasalen
Ett museum över gamla datorer


Datasalen
Historik
Utställning
IMSAI
Bokstavsordning
Tidigare ägare
Önskelista
Länkar
Gästbok
Hjälp
e-post
English

IMSAI 8080

Bilden är klickbar

1975.

IMSAI 8080 är förmodligen världens första klon - världens första kopia av en annan dator. Ungefär ett halvår tidigare kom vad man brukar kalla världens första hemdator, nämligen MITS Altair 8800. Sedan kom IMS Associates, Inc.of San Leandro, California, USA med sin microdator, IMSAI 8080. De båda hade väldigt mycket gemensamt.

Dagens datoranvändare, inklusive jag själv, står sig förmodligen slätt när det gäller att använda en IMSAI 8080. Det fanns ingen skärm, mus eller ens tangentbord att tillgå. All inmatning av data skedde med vippkontakterna i fronten. Ovanför dem fanns ett antal LED-lampor som lyste som svar på dina inmatningar. I binär maskinkod! Ett enda misstag i inmatningen, och du var tvungen att börja om från början igen. Därför får man anta att det endast var verkliga entusiaster som ägnade sig åt datorer i början. För att ytterligare försvåra det hela var det vanligast att köpa sin IMSAI 8080 som byggsats. Det sägs att det tog veckor i anspråk att mycket omsorgsfullt bygga ihop sin dator.

Nu var det faktiskt inte riktigt så svårt att använda en IMSAI 8080, om man hade råd att köpa diverse tillbehör. Som parantes kan nämnas att datorn i grundutförande kostade ungefär 45 000 kronor. Som tidigare nämnts var de båda datorerna Altair och IMSAI väldigt lika. IMSAI kopierade/använde sig av samma "interface", nämligen det expansion slot som Altair kallade "Altair bus", och som andra efterföljare till Altairs förtret kallade S-100 bus. Här kunde man lätt koppla till bl.a. tangentbord, datalagring (bandminne eller flexskiveminne), skrivare och annan kringutrustning. Det är precis vad som är gjort med det exemplar som finns i Datasalen. Det har även funnits en skärm till denna IMSAI 8080, men den finns tyvärr inte kvar.

Bland bilderna kan du hitta en okänd utrustning som jag inte vet vad den har använts till. Vet du något om hur den använts, så skriv gärna till Datasalen.

Har du hittat några fel? e-posta en rad och rätta mig!

 

 

Tidigare ägare: Gunnar Westin, Staffanstorp

Teknisk data

 
År 1975
Land USA
Fabrikat IMS Associates, Inc.of San Leandro
Namn IMSAI 8080
CPU Intel 8080A (i sällsynta fall Intel 8080)
Hastighet 2 Mhz
OS Inget
ROM Okänt
RAM 256 B
I/O portar S-100 bus
Text mod LED lampor, binär maskinkod
Grafik Ingen
Färg Ingen
Ljud Inget
Inbyggt -
Kraftförsörjning Inbyggd