Du besöker just nu IBMsalen i
Datasalen
Ett museum över gamla datorer


Datasalen
Historik
Utställning
IBM
Bokstavsordning
Tidigare ägare
Önskelista
Länkar
Gästbok
Hjälp
e-post
English

IBM Convertible 5140

Bilden är klickbar

1986.

IBM:s Convertible 5140 var inte den första bärbara dator som IBM presenterade. T.ex. kom ett par år tidigare den likaledes "bärbara" IBM Portable PC, en tämligen otymplig pjäs. Convertible 5140 var först hos IBM med batteridrift, men också först med inbyggda 3.5" diskettstationer.

Convertible-modellen var faktiskt konvertibel/"förvandlingsbar". Man kunde bygga på med olika moduler baktill som t.ex en skrivare. Den satt helt enkelt ihop med själva datorn (saknas ännu i museet). Dessutom fanns en adapter med parallella och seriella kontakter samt en CRT adapter för extern skärm, vilket gav betydligt bättre bild än den inbyggda, något kontrastsvaga LCD-skärmen. Den egna LCD-skärmen kunde t.o.m. avlägsnas om man önskade konvertera om den till max. Med all påbyggnad blev den förvisso en aning otymplig vid transporter oavsett om man fraktade delarna separerade.

Hårddisk saknades men det fanns två diskettstationer vilka på ett finurligt sätt vinklades upp från den ihopfällda platta datorn, när man öppnade skärmen (se bilderna). På den ena kördes programmen, som brukligt var och på den andra lagrade man sina dokument. Om man inte bootade upp via diskett så stannade inte datorn upp för det. Vad som hände var att den läste in BASIC i stället och du kunde köra det programspråket.

Har du hittat några fel? e-posta en rad och rätta mig!

 

 

Tidigare ägare: Anders Johansson, Västerås

Teknisk data

 
År 1986
Land USA
Fabrikat IBM
Namn Convertible 5140
CPU Intel 80C88
Hastighet 4,77 Mhz
OS MS-DOS
ROM 64 KB
RAM 256 KB max 512 KB
I/O portar  
Text mod 80 x 25
Grafik 640 x 200
Färg  
Ljud Beeper
Inbyggt 720 KB 3,5" diskettstation x 2
Kraftförsörjning Adapter