Du besöker just nu Ericssonsalen i
Datasalen
Ett museum över gamla datorer


Datasalen
Historik
Utställning
Ericsson
Bokstavsordning
Tidigare ägare
Önskelista
Länkar
Gästbok
Hjälp
e-post
English

Ericsson Step One

Bilden är klickbar

1983.

Ericsson Information Systems, EIS, kännde att man ville vara med i datorsvängen och kontaktade Japanska Panasonic. Man modifierade en existerande maskin och gav den en "Ericsson-look". Framför allt skärmen blev Ericssons signum (dock ej i senare modeller) med det karaktäristiska solskyddet som kunde dras fram eller tillbaka.

Satsningen blev dock inte helt lyckad. 6-700 maskiner totalt måste nog anses som ett misslyckande. Man valde det för tiden dominerande operativsystemet C/PM. Vad som hände samtidigt var att IBM klev in på scenen och i kraft av sin storlek och dominans satte en ny standard med det nya operativsystemet MS-DOS som det lilla och nya företaget Microsoft stod för. Dessutom ville Ericsson sälja datorn genom sina egna säljare och inte genom återförsäljare. MS-DOS gick att köra på Step One, men det var en version som inte var kompatibel med originalet.

Till Ericsson Step One kunde man även köpa till en separat diskettstation för 5,25" 1,2 MB disketter. Eller 8" disketter. Naturligtvis fanns även en matrisskrivare som tillval. Den var inte heller en original-Ericsson, utan kommer från OKI. Däremot hade den, liksom alla andra Ericsson-komponenterna, den typiska beiga färgen.

Har du hittat några fel? e-posta en rad och rätta mig!

 

 

Tidigare ägare: Ulla Kragsterman, Älvsjö

Teknisk data

 
År 1983
Land Sverige
Fabrikat Ericsson
Namn Step One
CPU 8088
Hastighet 4,77 Mhz
OS C/PM, MS-DOS 2,11 (dock ej kompatibelt med originalet)
ROM 16 KB
RAM 128 - 256 KB
I/O portar Disk (-ettstation) på en kortplats (på detta exemplar), skärm - färg eller monokrom, tangentbord, skrivare
Text mod  
Grafik  
Färg 8 eller monokrom
Ljud  
Inbyggt 3 kortplatser
Kraftförsörjning Inbyggd