Du besöker just nu Epsonsalen i
Datasalen
Ett museum över gamla datorer


Datasalen
Historik
Utställning
Epson
Bokstavsordning
Tidigare ägare
Önskelista
Länkar
Gästbok
Hjälp
e-post
English

Klicka för fler bilderEpson HX-20

Bilden är klickbar

1982.

En liten dator i egen väska, med skrivare, LCD-display och bandspelare gör den till en av de allra första att kallas för "riktig bärbar dator". Det har faktiskt kommit några datorer tidigare som kallats bärbar, fast med betoning på "släpbar", och utan någon eller fler av de faciliteter som Epson HX-20 har.

Den lilla inbygda matrisskrivaren kunde skriva upp till 24 kolumner brett och upp till 42 rader per minut i textläge. Den klarade även av grafik och kunde skriva ut alla tecknen i ASCII-tabellen. Den är dessutom av samma typ som finns i många räknemaskiner, så reservdelar och papper går bra att få tag på även idag.

LCD-displayen kunde visa 4 rader text med 20 tecken per rad. Varje tecken visades med 5 x 7 punkter. I grafikläge visade den 120 x 32 punkter.

Ville man utöka lagringen av data kunde man byta ut "dummyn" uppe till höger mot en microkasetten (bandspelaren). Denna Epson HX-20 har en sådan microkasett. Man behövde aldrig söka reda på rätt fil. Det gjorde datorn själv genom snabbspolning framåt eller bakåt.

På vänster sida finns det möjlighet att koppla in extra ROM på max 32 KB. Annars fanns det en socketplats undertill för upp till 8 KB ROM.

Har du hittat några fel? e-posta en rad och rätta mig!

 

 

Tidigare ägare: Anders Westerberg, Halmstad

Teknisk data

 
År 1982
Land Japan
Fabrikat Epson
Namn HX-20
CPU 2 x Hitachi 6301 (en master och en slav) som i huvudsak är en trimmad Motorola 6801
Hastighet 0,614 Mhz
OS BASIC
ROM 32 KB
RAM 16 KB upp till 32 KB
I/O portar AC in (6V), RS-232C DIN 8 pin, seriell DIN 5 pin, sträckkortsläsar-kontakt, REM fjärranslutning för kasettbandspelare, hörlurar, mikrofon
Text mod 4 rader x 20 tecken, varje tecken 5 x 7 punkter
Grafik 120 x 32 punkter
Färg Monokrom LCD
Ljud Bip
Inbyggt LCD-display, skrivare, kasettminne (tillval), uppladdningsbart batteri
Kraftförsörjning 6 V AC adapter eller 4 st 1,2 V uppladdningsbara batterier.