Du besöker just nu Compaqsalen i
Datasalen
Ett museum över gamla datorer


Datasalen
Historik
Utställning
Compaq
Bokstavsordning
Tidigare ägare
Önskelista
Länkar
Gästbok
Hjälp
e-post
English

Klicka för fler bilderCompaq Contura Aero 4/25

Bilden är klickbar

1994.

Detta är en av de allra minsta bärbara datorer jag har sett från denna tid. Med yttermåtten 260 mm x 191 mm x 38 mm var den gott och väl mindre än ett A4-ark och så tunn att den med marginal rymdes i den tunnaste typen av kontorspärm. Lätt att stoppa undan/gömma mao. Så fanns också bara det nödvändigaste i den, ingen lyx som CD-ROM-enhet eller ens diskettstation. Men det gjorde inget. Det fanns olika tillbehör att ansluta via en PCMCIA-kortplats. T.ex. en diskettstation. Vilket är bra när man bara behövde datorn och de program och dokument som fanns i den. Då kunde man bära med sig den i den lilla nätta mjuka datorväskan.

På baksidan fanns en ingång för AC-adapter, en COM-port, en skrivar-port och en 60-pinnars port för dockningsstationen. Via den kunde man ansluta i stort sett vad som helst.

Tangentbordet var ganska kompakt men tillräckligt stort för att man skulle kunna skriva bekvämt. Markören styrdes via en liten styrkula nere till höger och "musknapparna" fanns nära tillhands på höger kortsida och perfekt för fingrarna.

Datorn levererades med MS-DOS, Windows och Tabworks, ett slags alternativt skal under Windows, men istället för Windows - om man vill det - för att lättare hantera och hålla ordning på alla programm. Dessutom medföljde ett program, Winlink, för att kommunicera med andra datorer. Winlink "klonade över" nödvändiga filer via kabel till den andra datorn om dessa saknades på denna, och sedan, när båda datorerna hade detta program, var det bara att utbyta den information man vill.

Har du hittat några fel? e-posta en rad och rätta mig!

 

 

Tidigare ägare: fd Statsanställdas Förbund, Umeå

Teknisk data

 
År 1994
Land USA
Fabrikat Compaq
Namn Contura Aero 4/25
CPU Intel 80386
Hastighet 25 Mhz
OS MS-DOS och Windows alternativt Tabworks
ROM 16 KB
RAM 4 MB
I/O portar Skrivare, dockningsstation, com, PCMCIA
Text mod  
Grafik  
Färg  
Ljud Tongenerator
Inbyggt Styrkula
Kraftförsörjning Extern eller batteri