Du besöker just nu Cambridgesalen i
Datasalen
Ett museum över gamla datorer


Datasalen
Historik
Utställning
Cambridge
Bokstavsordning
Tidigare ägare
Önskelista
Länkar
Gästbok
Hjälp
e-post
English

Cambridge Z88

Bilden är klickbar

1988.

Denna lilla smäckra dator kom som namnet antyder 1988. Trots att den kom ganska sent - IBM och Intel hade ju funnits några år nu - så var den baserad på CMOS Z80A processor. En dator som Sir Clive Sinclair - känd för ett antal andra datorer med namnet Sinclair och som Amstrad några år tidigare köpt namnrättigheterna till - konstruerat. Den var ungefär lika stor som ett A4-ark, ett par centimeter tjock och vägde endast 900 gram. Man fick även med en liten "portfölj" att bära datorn i.

Trots sin ringa storlek fanns det i det utbyggbara ROM - upp till 3MB - plats för många inbyggda program. Ex.v. ordbehandling, kalkyl, databas, dagbok, kalender, klocka och ett verktyg för utbyte av data med en PC. Dock saknas ett program, nämligen någon typ av editor för att slippa skriva om hela raden vid eventuell felskrivning vid programmering.

Någon typ av band- eller diskettminne finns inte. Däremot är RAM utbyggbar upp till 4MB via expansionsportar framtill. Där kan man lagra all den data man behöver spara. Detta betyder också att den går att köra väldigt länge på de fyra AA-batterierna som man kan köpa i stort sett var som helst.

Har du hittat några fel? e-posta en rad och rätta mig!

 

 

Tidigare ägare: Jan Hermansson, Lund

Teknisk data

 
År 1988
Land England
Fabrikat Cambridge
Namn Z88
CPU CMOS Z80A
Hastighet 3,27 Mhz
OS BASIC
ROM 128 KB up till 3MB
RAM 32 KB, 128 KB eller 512 KB utbyggbart upp till 4 MB
I/O portar DC-in, 3 expansionsportar (RAM och EPROM), seriell (RS232)
Text mod 104 x 8
Grafik Textfältet längst till vänster, se ovan. Grafiken i mitten 640 x 64 och ett 16 x 64 informationsfönster längst till höger.
Färg 3 gråtoner
Ljud Bip
Inbyggt  
Kraftförsörjning 4 AA-batterier eller batterieliminator (AC-adapter)