Du besöker just nu Commodoresalen i
Datasalen
Ett museum över gamla datorer


Datasalen
Historik
Utställning
Commodore
Bokstavsordning
Tidigare ägare
Önskelista
Länkar
Gästbok
Hjälp
e-post
English

Klicka för fler bilderCommodore PET 2001

Bilden är klickbar

1977.

Från början var CBM, Commodore Business Machines, mest en reparationsverkstad för skrivmaskiner. CBM blev erbjuden denna maskin av Chuk Peddle efter att han först blivit nobbad av Radio Shack. Den var egentligen inte tänkt som en "hemmadator" fast många hamnade i hemmen ändå. Sedemera blev många efterföljande maskiner riktigt folkkära.

Den här tiden fanns det inte så många processorer att bygga en dator kring och liksom de flesta andra blev det MOS 6502 med 4 KB ram. Senare kom 8 KB, 16 KB resp. 32 KB RAM. Från början byggde man in minnet, dvs kassettbandspelaren. Eftersom det var placerat framtill och upptill, fick det till följd att det blev mindre plats över för tangentbordet. Det liknade mest ett tangentbord från dåtidens kalkylatorer (miniräknare). Små tangentbord med gummitangenter var ett syndrom som ett antal andra tillverkare också "drabbade" sina datorer med, bl.a. Sinclair. Efterföljande modeller fick en extern kassettbandspelare och därmed plats för mer normala skrivvänligare tangenter.

Varför denna dator fick en inbyggd skärm beror nog på att den, som nämndes inledningsvis, i första hand var tänkt som en kommersiell produkt och inte för hemmamarknaden. Hemma hade ju de flesta tillgång till en monitor, dvs TV-skärm, att koppla upp sig mot. Vilket ju inte fanns ute i industrin eller ute på kontoren.

Har du hittat några fel? e-posta en rad och rätta mig!

 

 

Tidigare ägare: Erik Cronqvist, Malmö

Teknisk data

 
År 1977
Land USA
Fabrikat CBM
Namn PET 2001
CPU MOS 6502
Hastighet 1 Mhz
OS BASIC
ROM 14 KB
RAM 8 KB
I/O portar IEEE 488, parallell port
Text mod 40 x 25
Grafik  
Färg  
Ljud  
Inbyggt Bandstation
Kraftförsörjning Inbyggd