Du besöker just nu Commodoresalen i
Datasalen
Ett museum över gamla datorer


Datasalen
Historik
Utställning
Commodore
Bokstavsordning
Tidigare ägare
Önskelista
Länkar
Gästbok
Hjälp
e-post
English

Commodore PET 200

Bilden är klickbar

1979.

PET 200 var egentligen ett undantag från det gängse sättet att namnge datorer för försäljning i Europa. Här kallade man normalt PET-serien för CBM (vilket ju står för Commodore Business Machin) och ett serienummer. I USA kallades de för PET (Personal Electronic Transactor) och ett serienummer.

PET 200 härstammar från CBM 8000-serien och är egentligen samma maskin som CBM 8032 SK (separate keyboard), fast med ett annat rundare yttre. Man kan alltså dela på huvudenheten och tangentbordet och dra det närmare sig om man så vill. Dessutom kan man både vicka och vrida på skärmen. Precis som med moderna datorer. Serienumret 8032 - som PET 200 härstammar från - säger oss att den kan visa 80 kolumner på skärmen och att RAM-minnet är 32 KB.

I Sverige såldes under en kort period och i endast två butiker i hela landet denna dator med ett speciell chip som gjorde det möjligt att använda ett svenskt tangentbord med våra speciella å-, ä- och ö-bokstäver. Därför brukar samlare kalla denna speciella "svenska" dator för PET 200 S. Det är inget officiellt namn så det skrivs inte ut på datorn. S:et står självklart för "Swedish". Utifrån det ringa antalet som såldes i sverige och det faktum att man då liksom nu skrotade "gamla omoderna" datorer, antar man att det hos samlare troligen inte finns fler än cirka tio exemplar.

I Umeå finns en annan PET 200 S som till för ett par år sedan (efter år 2000) användes till att köra löneprogram på.

Har du hittat några fel? e-posta en rad och rätta mig!

 

 

Tidigare ägare: Marcel Fossum, Norrköping

Teknisk data

 
År 1979
Land USA
Fabrikat CBM
Namn PET 200
CPU MOS 6502
Hastighet 1 Mhz
OS Commodore BASIC 4
ROM 18 KB
RAM 32 KB
I/O portar IEEE-488, parallell, bandspelare, expansionsport
Text mod 80 x 25
Grafik  
Färg Monokrom
Ljud  
Inbyggt  
Kraftförsörjning Inbyggd