Du besöker just nu Atarisalen i
Datasalen
Ett museum över gamla datorer


Datasalen
Historik
Utställning
Atari
Bokstavsordning
Tidigare ägare
Önskelista
Länkar
Gästbok
Hjälp
e-post
English

Atari Portfolio

Bilden är klickbar

1989.

När denna mycket lilla handhållna PC kom (den är ungefär lika liten som en vanlig VHS-kasett) så var det den första i sitt slag. Synd att Atari aldrig kom med någon uppföljare. Däremot har vi andra handhållna datorer idag.

Den var kompatibel med PC-datorer som kördes på MS-DOS, så många om än inte alla program kunde användas på Portfolion. Det som begränsade, och som inte alla program klarade, var den lilla skärmen. Om man inte uppdaterade arbetsminnet - RAM - kunde det också vara en begränsande faktor.

Inbyggt i ROM finns, förutom operativsystemet, även ett antal användbara program. Naturligtvis ganska begränsade eftersom dom bara tar upp 64 K utrymme, men fullt användbara. Dessa var ett kalkylprogram kompatibelt med Lotus 1-2-3, ett ordbehandlingsprogram med enkla basfunktioner, en kalkylator, en adressbok med möjlighet att via högtalaren hållen mot telefonluren låta Portfolion ringa upp ett nummer, en kalender med programerbart alarm, ett klippbord för att överföra data mellan filer eller program och ett program för att ladda ned - eller upp - filer med en kompatibel dator.

En kuriosagrej med Atari Portfolio är att den var med i filmen Terminator II och "plundrade" en bankomat samt öppnade en kodad dörr.

Tack till Cristoffer Lindeborg för värdefulla synpunkter.

Har du hittat några fel? e-posta en rad och rätta mig!

 

 

Tidigare ägare: Robert el-Belbol, Linköping

Teknisk data

 
År 1989
Land USA
Fabrikat Atari
Namn Portfolio
CPU Intel 8088
Hastighet 4,95 Mhz
OS DIP DOS 2.11 (kompatibel med MS-DOS 2.2) och program i ROM
ROM 256 KB
RAM 128 KB upp till 640 KB
I/O portar AC in, Portfolio expansionsbus
Text mod 40 x 8
Grafik 260 x 64
Färg Monokrom
Ljud Beeper
Inbyggt Kortplats för extra RAM-minne
Kraftförsörjning 3 st AA-batterier eller AC adapter