Du besöker just nu Applesalen i
Datasalen
Ett museum över gamla datorer


Datasalen
Historik
Utställning
Apple
Bokstavsordning
Tidigare ägare
Önskelista
Länkar
Gästbok
Hjälp
e-post
English

Apple IIe

Bilden är klickbar

1983.

Apple IIe var uppföljaren till Apple ][plus. För oss i Europa snarare uppföljaren till Apple IIeuroplus. Denna modell var så framgångsrik att den såldes ända fram till 1993 och det finns exempel på att den använts in på 2000-talet. På så lång tid så hann man även med att revidera denna maskin. 1985 kom enhanced Apple IIe (e:et i namnet står för enhanced och betyder utökad / förhöjd, så det var ytterligare en utökad version) med högre RAM och ROM och support för 80 kolumner i textläge samt grafiska symboler. För den som hade den första utgåvan fanns det möjlighet för användarna själva att genomföra uppgraderingen genom att installera 4 chips. 1987 kom nästa "utökning". Då fick Apple IIe ett nytt tangentbord samt ett antal invändiga uppgraderingar av hårdvaran. Den kallades för Apple IIe Platinum.
Lägg märke till att de båda diskettstationerna - den saknar hårddisk, så man körde allt via de båda diskettstationerna - var placerad ovanpå datorenheten och under skärmen. Det fanns även en dubbel diskettstation istället för två singlar. Lägg också märke till att hela monitorn inte vickades till rätt läge för bästa komfort. Man tilltade enbart skärmen. Titta på bilderna för att förstå.

Har du hittat några fel? e-posta en rad och rätta mig!

 

 

Tidigare ägare: Lars Johan Liedholm, Frösön

Teknisk data

 
År 1983
Land USA
Fabrikat Apple
Namn IIe
CPU MOS 6502
Hastighet 1,02 MHz
OS DOS 3.3, senare kom ProDOS
ROM 16 KB
RAM 64 KB
I/O portar Skärm, bandstation in o ut, joystick, kortplatser (7 st) i detta ex för diskettstation och skrivare, minneskortplats
Text mod 40 x 24
Grafik från 40 x 48 (16 färger) upp till 560 x 192 (monokrom). Vanligast var dock 280 x 192 (6 färger)
Färg max 16
Ljud 1 kanal
Inbyggt  
Kraftförsörjning Inbyggd