Du besöker just nu Amstradsalen i
Datasalen
Ett museum över gamla datorer


Datasalen
Historik
Utställning
Amstrad
Bokstavsordning
Tidigare ägare
Önskelista
Länkar
Gästbok
Hjälp
e-post
English

Amstrad PCW 8256

Bilden är klickbar

1985.

Amstrad har gjort en del udda maskiner genom åren. Här är ett exempel på detta. PCW 8256 är en dator specialgjord för ordbehandling. Till och med namnet säger det - PCW står för Personal Computer Word processor. Hela konceptet med medföljande skrivare och specialdesignat tangentbord där bl.a. tangenterna "word char", "doc page", "line eol" och "prt" finns med visar att den är gjord för ordbehandling. Naturligtvis följer ordbehandlingsprogrammet med också - LocoScript.

LocoScript upptar 154 KB av RAM varför de övriga 102 KB kunde användas till exempelvis en virituell disk om man så önskade. I senare utgåvor kunde man samköra dokument genererade i LocoScript med databasen för att skicka dokument till flera olika mottagare. I övrigt fanns även LocoFile och LocoMail.

Själva datorn var integrerad i skärmen och därför finns det väldigt få in- och utportar. För att driva det hela - skärm, tangentbord och skrivare - behövdes bara en strömförsörjningskabel. Framtill på skärmen finns diskettstationen med det udda formatet 3". Disketterna var dubbelsidiga med 160 KB på varje sida

I Tyskland hade denna datorserie ett annat namn, nämligen Joyce. Strax efter denna modell kom det ut en till med dubbelt så stor RAM och den fick då namnet PCW 8512 (jämför de tre sista siffrorna i namnen).

Har du hittat några fel? e-posta en rad och rätta mig!

 

 

Tidigare ägare: Kommunens returmarknad, Umeå

Teknisk data

 
År 1985
Land England
Fabrikat Amstrad
Namn PCW 8256
CPU Zilog Z80
Hastighet 4 Mhz
OS CP/M
ROM 48 KB
RAM 256 KB
I/O portar Tangentbord, ström ut till skrivaren, skrivare,
Text mod 90 x 32
Grafik PAL-mode; 720 x 256 eller NTSC 720 x 200
Färg Monokrom
Ljud Bip
Inbyggt 160 KB/sida 3" diskettstation
Kraftförsörjning Inbyggd